Lundsgård

ISTANDSÆTTELSE

Ombygning
Udført 2010
Bygherre: Hans Henri Rudolf Iuel.

 

PROJEKTET

Projektet omfattede et skitseforslag til restaurering samt ombygning af 1. sal. Den nye indretning på 1. sal tog udgangspunkt i sporene efter den oprindelige opdeling, da den eksisterende situation var meget ombygget. Øverste etage blev indrettet til beboelse og køkkenet flyttet til ny placering.

HISTORISK KONTEKST

Den nuværende hovedbygning er tegnet af G. D. Tschierscke, opført af Jens Juul efter den gamle brændte i 1763. Lundsgaards historie er går dog helt tilbage før grundlæggelsen af Kerteminde, der fik sine købstadsrettigheder i 1413.

Den hvidkalkede hovedbygning med det sorte mansardtag er inspireret af den franske rokoko og ønsket om sammenhæng mellem natur og bolig. Mod gårdspladsen vidner hovedfløjens høje frontspids om klassicismens begyndende indflydelse. Det firlængede avlsanlæg, det nuværende “annexet”, er fra 1877-1881 og tegnet af arkitekt August Klein.

Voldstedet Lindshøj eller Jomfruhøj, som er den tidligste del af anlægget, er blevet beskrevet som et af landets mest interessante og velbevarede, middelalderlige jordværker.