Lerchenborg

LERCHENBORG

Husarkitekt siden 2011
Bygherre: Christian greve Lerche-Lerchenborg

PROJEKTER

LH Arkitekter er husarkitekt på Lerchenborg Gods, og har bl.a. stået bag restaureringer af sandstenstrapperne og -portalerne på hovedbygningen, statuer i slotsparken samt ombygning af ladegården til Kalundborgs Friskole. 

HISTORISK KONTEKST

Lerchenborg Slot blev opført i årene 1743-53 af general Christian Lerche. Lerche var meget optaget af tidens kunst og arkitektur og det barokke anlæg er højst sandsynligt blevet påvirket af tre af Danmarks betydeligste barokarkitekter: Thurah, Eigtved og Häusser, der også var hans officerkollegaer.  

Lerchenborg består af selve hovedbygningen med sidefløje opført i 1740’erne og de sammenbyggede længer mod staldgården, de to T-formede bygninger mellem staldgård og ladegård samt alle bygninger omkring ladegården. I tilknytning til godset er slotsparken med sine blystatuer, lindeallé og lindebuehækkene.

General Lerche var svært tilfreds med Lerchenborg, og for at forevige hans livssyn og glæde ved hans nye hjem lod han opsætte to stentavler med latinske inskriptioner, hvoraf den ene lød:

“QVID IN VITA OPTATIVS . QVAM IN PATRIA TERRA .
IN PROPRIIS AEDIBVS . SVB DENSO TECTO .
STILLICIDIVM AVDIRE NEC TVRBARI”

(Hvad kan man bedre ønske sig her i livet, end i sit fædreland,
i sit hjem, under tæt tag, uforstyrret at høre regnen falde.)

Lerchenborg har været fredet siden 1918.