Bernstorffvej

ISTANDSÆTTELSE AF VILLA

Restaurering
Udført: 2015
Bygherre: Vagn Henriksen

PROJEKTET

Projektet indeholder udskiftning af tag, omfugning af facaderne samt istandsættelse af døre og vinduer i hele ejendommen. Det oprindelige tegltag i gule håndstrøgne sten trængte til udskiftning idet stenene forvitrer og tilstanden var kritisk. Den gule sten er ikke så robust som de røde tegl og trængte til udskiftning. De nye gule håndstrøgne teglsten svarer til de originale. 

 

DANSK FUNKTIONALISME

Villaen tilhører det man i arkitekturhistorien kalder den nationale funktionalisme. Det ses bl.a. på sammenspillet mellem hus og have, bygningens overordnede kubiske former og det stoflige udtryk i den blanke mur og enkle, forfinede detaljer. Villaen har et helt særligt forhold til haven, hvor hus og have er tænkt som en samlet komposition. Bygning og havemur skærmer haven af og samtidig omfavner beplantningen rummet ved huset. Haven er oprindeligt tegnet af C. Th. Sørensen og senere renoveret af Sven- Ingvar Andersson.

BOLIG FOR GREVEN

Den fredede villa er tegnet af Tyge Hvass i 1938 og oprindeligt opført som en herskabelig byvilla for bygherren lensgreve Lerche-Lerchenborg. Lensgreven boede i villaen indtil 1952, hvor han generhvervede Lerchenborg.

 

BESÆTTELSESTID

Villaen har mange historier, hvoraf de mest interessante knytter sig til de træk, der fortæller om ejernes forholdsregler under den turbulente besættelsestid. Bl.a. indeholder bygningen beskyttelsesrum under haven og i kælderen har der fra 1940-42 været en illegal systue med 10-20 ansatte .