Gartnerboligen

ISTANDSÆTTELSE AF GARTNERBOLIG

Restaurering
Udført 2017
Bygherre: Vibeke Schulin

PROJEKTET

Leif Hansen Arkitekter har ad flere omgange arbejdet med restaureringen af gartnerboligen, der i dag er delt i to boliger. Bygningens tilstand var yderst kritisk, men er efter istandsættelsen blevet til en dejlig familiebolig i skønne omgivelser.

Den sydlige del er istandsat med Ytong multipor-plader som efterisolering af de tynde vægge. I den nordlige del er der senest planlagt indretning af 1.sal samt etablering af frontkviste på begge facader. Frontkvistene placeres hvor der tidligere har været frontkviste på bygningen. I forbindelse med frontkvistenes etablering flyttes et vindue på hver facade, for at opnå større symmetri.

HISTORISK KONTEKST

Gartnerboligen er en økonomibygning, der formentlig har reminiscenser fra 1600 tallet. Bygningen fra 1741 (ombygget ca. 1830) er tegnet af barokarkitekten Elias David Häusser, og stammer altså fra før Frederiksdal Slot blev bygget.

Den nordre del har oprindelig huset gartneren og i den sydlige del har de frostfølsomme planter formegentligt overvintret. Murene i den sydlige del er tynde med indvendige forstærkning i form af murede piller. Husets oprindelige kampestenskælder som har fungeret som frugtlager, er bevaret.

Gartnerboligen ligger et stykke fra hovedbygningen i udkanten af skoven, og udgør i dag sammen med de øvrige bygninger en vigtig del af det samlede herregårdsmiljø omkring Frederiksdal Slot.